Réz kábelezés

A nagysebességű protokollok alakulásának utolsó eredményei kimutatták, hogy 
  • a kábelezés teljesítményét nem az átviteli sáv szélessége határozza meg, hanem a maximális átviteli sebesség
  • a maximális átviteli sebesség a kábelezés által támogatott leggyorsabb protokoll által biztosított sebesség
  • a kábelezésre és komponenseire vonatkozó követelmények szempontjából az átviteli protokoll a meghatározó

A vízszintes réz kábelezésre meghatározott technológiák és komponensek szabványosítási szakasza befejeződött, és ezért a gyakorlatban hosszú távon nem várható változás a jelenlegi állapothoz képest.


Szigorított tűzvédelmi feltételek az adatátviteli kábelek használatánál az épületekben 2017 július 1-től


*   elérhetetlen a réz és optikai adatkábeleknél 
** adatkábelek esetén a beltéri telepítését tiltja az MSZ-EN_50174-1/A2:_2015* jellemzők csak B1ca , B2ca , Cca , Dca

Bár a nemzetközi szabványok öt különböző kábelezési kategóriát definiálnak /Cat.5E, Cat.6, Cat.6A, Cat.7, Cat.7A/, a gyakorlatban azonban mégis csak két átviteli protokoll jelenik meg, az 1 Gigabit/s és a 10 Gigabit/s határértékű átviteli sebességek.

Az 1 Gigabit/s átviteli sebesség a 1000BASE-T leggyorsabb protokollnak felel meg, és átvitelére 100 MHz sávszélesség szükséges. A 10 Gigabit/s átviteli sebesség a 10GBASE-T leggyorsabb protokollnak felel meg, és átvitelére 500 MHz sávszélesség szükséges. A strukturált kábelezés és a szabványos kategóriák teljesítménye közti viszonyt a következő séma illusztrálja:Az ábrából nyilvánvaló, hogy azonos kábelezési teljesítményt több kábelezési kategóriával el lehet érni. A max. 1 Gigabit/s átviteli sebességű hálózatokhoz a Cat.5E kábelezés az optimális, és a max. 10 Gigabit/s átviteli sebességű hálózatokhoz Cat.6A kábelezés az optimális. A szükséges 100, ill. 500 MHz átviteli sávszélesség, már egy 20%-os biztonsági tartalékot is magába foglal. Ezért a szóban forgó értékhatár feletti sávszélesség már tovább nem használható ki, és nem is járul hozzá az átviteli megbízhatóság további növeléséhez. A Cat.7 és a Cat.7A interoperabilis kábeleket is csak az elektromágneses zavarral szembeni fokozott ellenállásuk miatt kifizetődő felhasználni. további részletek