Minősítő mérőműszerek

A LanTEK® és Fluke® minősítő mérőműszer firmware alap beállításként tartalmazza a KELine® rendszer adatait. A kábel típus jelölésének kiválasztásával a mérőműszer automatikusan beállítja annak paramétereit (NVP) és ezt követően a mérési protokollokban is megjeleníti ezeket. Így csökken a tévedések valószínűsége, és egyszerűsödik a minősítő protokollok feldolgozása. Az eszközök a kiépített kábelezés minősítésére szolgálnak. Ellenőrzik a telepítési munkák minőségét és feltárják a telepítés folyamán keletkezett hibákat. Nem pótolják viszont a felhasznált komponensek minősítését. Ezt speciális tesztlaboratóriumokban kell elvégezni.

Minősítés
Az összes Lantek® és Fluke® mérőműszer az ETL nemzetközi független laboratóriumokban lett bevizsgáltatva az IEC 61935-1 (2. kiadás) szerint.

A hitelesítő mérés feladata
A méréseket Cat.6A/ClassEA rendszer esetében „csatornára” kell elvégezni és a mérés során az adott rendszer patch kábeleivel együtt kell a mérést végezni. Abban az esetben, ha a kábelezés interoperábilis Cat.6A/Cat.6A alkatrészekből kerül kiépítésre, két lehetőség áll rendelkezésre a mérésnél: a Channel mérés (ugyanaz, mint a Cat.6A/ClassEA rendszer esetben) és a Permanent Link mérés. Az előnye, hogy a tanúsítási elvégezhető a nélkül, hogy tudnánk azt, hogy a felhasználó milyen patch kábel fog használni. A Cat.6A/Cat.6A teljesítmény garantálható minden Cat.6A/Cat.6A patch kábelre, nincs szükség további ellenőrzésre vagy mérésre. Minden hitelesítési paramétert tartalmaznak a nemzetközi szabványok, illetve Amerikában a TIA/EIA szabvány érvényes. Az amerikai csak az árnyékolatlan hálózattal foglalkozik és így alacsonyabbak az elvárt teljesítmény követelmények is. Ezért méréskör mindig inkább a nemzetközi szabvány az ISO / IEC 11801 (lásd a táblázatot) követelményei szerint kell mérni. Kivételek:
 
  • ha a telepítés az USA-ban valósul meg
  • ha a telepítés olyan országokban valósul meg, ahol a nemzeti szabvány követi a TIA / EIA szabvány előírásait
  • ha a telepítés külföldi illetőségű társaság fiókirodája vagy leányvállalata

A 2. táblázat mutatja a műszerek telepített kábelezésnek megfelelő beállításait (intézkedés).

LanTEK®
 
Type of cabling Typ of test Certification acc. international standard U.S. standard (informative)
Cat.6A/ClassEA system Channel ISO Ea 500 STP Chan Cat 6A STP Chan
Installation on Cat.6A/Cat.6A components Channel ISO Ea 500 STP Chan Cat 6A STP Chan
Installation on Cat.6A/Cat.6A components Permanent link ISO Ea PL2 (3) STP Perm Cat 6A STP Perm


Fluke®
 
Type of cabling Typ of test Certification acc. international standard U.S. standard (informative)
Cat.6A/ClassEA system Channel ISO11801 Channel Class Ea TIA Cat.6A Channel
Installation on Cat.6A/Cat.6A components Channel ISO11801 Channel Class Ea TIA Cat.6A Channel
Installation on Cat.6A/Cat.6A components Permanent link ISO11801 PL2 Class Ea
ISO11801 PL3 Class Ea
TIA Cat.6A Perm.Link

  további részletek