Cat 6A – a fényes út a jövőbe​

Mindannyian tudjuk, hogy a Cat 6A kategóriát, amely 10 Gigabit/s adatátviteli sebességet tesz lehetővé, és már több mint 10 éve jelen van a piacon, a legnagyobb teljesítményű strukturált kábelezésnek tartják. Ezért meglepő lehet az a megállapítás, hogy a Cat 6 kategória – bár már 17 éves – mégis a mai napig a legtöbbet értékesített fém kábelezés a világon. És bár a több mint 20 évvel ezelőtt bemutatott Cat 5E kategória már egyre inkább háttérbe szorul, továbbra is megőrizte a rendkívül jelentős piaci részesedését.
 
Ha figyelembe vesszük a PoE-t, vagyis a strukturált kábelezés új szabványait, valamint a feltörekvő új technológiákat, egyre nehezebb megvédeni a Cat 6A kategóriánál alacsonyabb kategóriájú kábelezések használatát. A Cat 6A áttörését nagyban elősegíti a Wi-Fi berendezések új hulláma is, amelyek a vezeték nélküli hálózatokat használók számára 10 Gigabit/s-hoz közelítő sebességet tesznek lehetővé.

A szabványok is ezt a kategóriát ajánlják
 
Ha megnézzük a strukturált kábelezések legújabb szabványait, egyik sem a Cat 5E vagy Cat 6 kategóoria használatát ajánlja. Az új TIA szabványok a Cat 6A telepítését javasolják minden új létesítményben, beleértve a kereskedelmi épületeket (TIA-568), az iskolákat és iskolai létesítményeket (TIA-4966), az egészségügyi létesítményeket (TIA-1179), az intelligens épületeket (TIA-862-B) és az összes többi épülettípust. Ugyanez vonatkozik az új nemzetközi ISO/IEC szabványokra is. Más szóval, ha Önök, az ügyfeleik vagy a partnereik meg szeretnének felelni a szabványoknak, az összes újonnan kivitelezett projektben a Cat 6A kábelezését kellene használniuk.
 
És itt nemcsak a strukturált kábelezés szabványairól van szó. Az AV (csavart fém érpáron keresztül továbbított audio-video) világában meghatározó HDBaseT protokoll szintén a Cat 6A kábelezést javasolja a teljes 100 méteres távolság eléréséhez, mivel a Cat 5E vagy Cat 6 kábelezés mindössze 10, ill. 40 méter elérését teszi lehetővé.

Jobb PoE-támogatás
 
A magasabb energiaátviteli szintek, amelyek lehetővé teszik a PoE Type 3 és Type 4 átvitelét négy fém érpáron keresztül, valamint a PoE-alapú eszközök (IP-kamerák, Wi-Fi hozzáférési pontok, különböző IoT-eszközök stb.) egyre nagyobb térhódítása a hagyományos váltóárammal táplált eszközökhöz képest tovább erősíti a Cat 6A kábelezések elterjedését.
 
A PoE használat esetében már hosszabb ideje viták folynak a kábelkötegek hőmérsékletemelkedésének problémáját illetően. A Cat 6A kábelezésnél a kábelek szerkezetének köszönhetően jóval alacsonyabb a túlmelegedés, mint a Cat 5E és a Cat 6 esetében. Ezt a PoE használat alapelveiről szóló TSB-184-A iránymutatás is megerősíti, amelyet a legújabb TIA 568.2-D szabvánnyal ültettek át. Az iránymutatásban a PoE Type 4 (100W) átvitele során a legfeljebb 15 °C-os hőmérsékletemelkedés biztosításához egy kötegen belül megközelítőleg 25%-kal több nem árnyékolt Cat 6A kábelt engedélyez, mint a Cat 6-nál, és hozzávetőlegesen 70%-kal többet, mint a Cat 5E kábelkötegek esetében. Az árnyékolt kábeleknél a fém árnyékoló réteg elősegíti a felületi hőátadást, aminek köszönhetően a nem árnyékolt kábelekhez képest sokkal kisebb mértékben melegednek túl, így egy kötegben több kábelt lehet elhelyezni.*

Az új Wi-Fi eszközök is ezt a kategóriát igénylik
 
A nagyon nagy átviteli sebességű Wi-Fi-vel kapcsolatban (amely Wi-Fi 5 néven ismert) a 2013-as IEEE 802.11ac szabványnak megfelelően kiadott TSB-162-A „Vezeték nélküli hozzáférési pontok telekommunikációs kábelezése” c. iránymutatás a WLAN hálózatokhoz szintén a Cat 6A kábelezést ajánlja. Bár a 2.5GBASE-T és az 5GBASE-T protokollokat eredetileg a már meglévő Cat 5E, ill. Cat 6 kábelezésekhez tervezték, azok működőképessége végül csak a Cat 6A kábelezéseken volt garantálható. Ezt a kábelkötegekben fellépő idegen áthallások (Alien Crosstalk) okozzák, amelyek csak 1 Gigabit/s feletti sebességeken jelentkeznek, ami viszont a meglévő Cat 5E és Cat 6 kábelezések telepítése idejében még ismeretlen jelenség volt.*
 
A Cat 6A mellett szóló további érv a Wi-Fi 6 technológia. Az idén ratifikált IEEE 802.11ax (Wi-Fi 6) szabvány a Wi-Fi 5-höz képest átlagosan 4-szer nagyobb áteresztőképességet kínál, és célja, hogy 10 Gigabit/s-hoz közelítő átviteli sebességeket biztosítson, mégpedig a link-aggregáció segítségével és a Wi-Fi 5-höz képest a térbeli adatáramlás megduplázásával. Az egyedüli lehetséges mód a link-aggregáció biztosítására és a Wi-Fi 6 áteresztőképessége teljes potenciáljának kihasználására az, hogy minden egyes vezeték nélküli hozzáférési ponthoz két Cat 6A vonal kerül telepítésre.
 
A régi érvek kudarcot vallanak
 
De akkor miért van az, hogy még mindig a Cat 6 a legelterjedtebb kategória a piacon? A legelterjedtebb érvek azok, hogy a kábelátmérők miatt egyszerűbben telepíthető, a felhasznált anyagot tekintve olcsóbb, és hogy valójában nincs is szükségünk 10 Gigabit/s sebességre. Viszont a „Dolgok internete” (IoT), korában, amikor egyre több technológia egyesül egy rendszerben, amely így nagyobb átviteli sebességet követel meg, és amikor egyre többen használják a vezeték nélküli hálózatokat, egyre több készüléket táplál a PoE – nem is beszélve arról, hogy a Cat 6A iránti növekvő érdeklődés és annak nagyszámú telepítése fokozatosan csökkenti a kivitelezési költségeit – egyszerűen fogalmazva, ha a felhasználók nem a Cat 6A kábelezést választják, a kívántnál jóval korábban kell majd lecserélniük a meglévő Cat 5E vagy Cat 6 kábelezésüket. Ami hosszú távon természetesen sokkal nagyobb költségterhet jelent majd a számukra.
 
Tudatában vagyunk annak, hogy Önök továbbra is sok olyan ügyféllel fognak találkozni, akik a Cat 5E vagy Cat 6 telepítése mellett döntenek majd mindazon érvek ellenére, miért ne tegyenek így. És bár a  Fluke Networks „DSX CableAnalyzer™ Series Copper Cable Certifiers” mérőműszerek bármelyik kategóriájú kábelezést képesek letesztelni (beleértve a 2,5GBASE-T és 5GBASE-T hálózatokat), a Cat 6A kategória ígéretes a jövőre nézve. És annak ellenére, hogy a KRUGEL EXIM bármelyik kiválasztott kategóriát képes kiszolgálni, teljes mértékben osztjuk azt a nézetet, hogy a jövő a Cat 6A kategóriáé.*
 
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Szerző: Mark Mullins, FLUKE networks, 2019.04.16.
Fordítás és megjegyzések*: KRUGEL EXIM műszaki és marketing csapat, 2019.07.24.